Heb jij in de business ook een oordeel over HR?

Heel eerlijk; ik heb tijdens het werken in de business, vaak een oordeel over HR gehad. Als commerciant had ik niet echt iets aan ze. Bij aanname had ik kort contact over administratieve zaken. Daarna hoorde ik iets van ze over mijn bureau aanpassen of een stoelmassage die ik kon inplannen. 

Maar wanneer ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik ook nooit naar ze ben toegestapt. Ook niet wanneer ik dat eigenlijk wel zou moeten. Waarom deed ik dat niet? Het voelde onveilig. Ik voelde me over een aantal zaken in mijn werk niet zo zeker, maar dat ging ik hun echt niet aan de neus hangen..in de veronderstelling dat dat tegen me gebruikt zou worden.

Later toen ik ging leidinggeven, kreeg ik een andere verhouding met HR. Mensen aannemen ging immers ook via hen. Maar ook hier kreeg ik vaak niet het gevoel dat ze begrepen waarnaar ik op zoek was. Iemand naar jouw gevoel laten zoeken is ook lastig.

Om onderdeel te worden van een management team, deed ik ooit een DISC test en ik besprak de resultaten met een HR manager. Ze vroeg mij aan het eind van het gesprek of ik niet wel eens over een HR functie had gedacht, omdat ik naast mijn duidelijke focus op resultaatgerichtheid ook duidelijke “mensgericht” was. Ik weet nog dat mijn oordeel hier op de voorgrond trad. Ik naar HR? Het voelde bijna als vloeken in de kerk. Een paar jaar later, heb ik haar via linkedin laten weten, dat ik naderhand in zag dat ze helemaal gelijk had. Mijn oordeel zat me destijds flink in de weg.

Bovenstaande zegt iets over het organisatiesysteem binnen retailbedrijven. Ik weet dat dit oordeel bij veel retailers heerst. Nu ik me meer en meer ook op het HR vlak begeef, voel ik dat er hier iets beslecht moet worden. Deze week besprak ik met verschillende mensen de propositie van RetailCoaches. Van twee mensen kreeg ik de vraag waar de propositie beter past; bij de business of bij HR. Het lijkt wel alsof je in de werkcontext niet met jezelf geacht wordt bezig te zijn. De vraag bevestigde voor mij de verzuiling hierin. Bij RetailCoaches kijken we echt met de business & mens pet op. Wellicht is het wel een nieuwe discipline. Hoe kijk jij hier tegen aan? Heb jij ook een oordeel?

Scroll naar top